Den nye barnevernsloven skal bidra til økt fokus på forebyggende arbeid og tidlig innsats. Det er viktig å forebygge omsorgssvikt, og loven skal bidra til bedre overordnet ledelse av barneverntjenesten. Under følger noen av hovedpunktene i den nye barnevernsloven.
Samvær
Etter en omsorgsovertakelse er det viktig å huske at samvær med barnet ditt fortsatt er mulig. Barneverntjenesten skal snarest mulig etter et vedtak om omsorgsovertakelse sette opp en samværsplan som er til barnets beste. Hvis det er lenge siden du var i sak om samvær, kan det være lurt å ta kontakt med oss for å bli oppdatert på gjeldende lovverk og praksis.
Har du spørsmål? Ta kontakt.
Samværsrett etter omsorgsovertakelse
Rett til samvær og kontakt etter en omsorgsovertakelse er en rettighet både for barnet og foreldrene. Det følger av barnevernsloven § 7-1 at når det er truffet vedtak om omsorgsovertakelse, skal barneverns- og helsenemnda fastsette samvær mellom barnet og foreldrene. Videre kan nemnda sette vilkår for samværet, herunder bestemme at det skal føres tilsyn under samværet.
Samvær skal være til barnets beste
Barneverns- og helsenemnda fastsetter samværet. Det følger av barnevernsloven § 7-1 andre ledd at nemndas vedtak om samvær skal baseres på en konkret vurdering. Det skal blant annet tas hensyn til barnets behov for beskyttelse, barnets utvikling, samt barnets og foreldrenes mulighet til å opprettholde og styrke båndene mellom seg.
Nyttig å vite
Ønsker du samvær med barnet ditt?
Hvis du har spørsmål om samvær med barnet ditt, eller hvis du ønsker å endre samværsordningen, kan du alltid ta kontakt med oss for bistand. Vi kan hjelpe deg med å forstå dine rettigheter og plikter, og gi deg råd om hvordan du kan gå frem for å endre samværsordningen. Vårt mål er alltid å sikre at barnet ditt får den beste omsorgen, og at du får den hjelpen du trenger for å opprettholde en god relasjon med barnet ditt.