Den nye barnevernsloven skal bidra til økt fokus på forebyggende arbeid og tidlig innsats. Det er viktig å forebygge omsorgssvikt, og loven skal bidra til bedre overordnet ledelse av barneverntjenesten. Under følger noen av hovedpunktene i den nye barnevernsloven.
Akuttvedtak
Et akuttvedtak er en beslutning om midlertidig plassering utenfor hjemmet for å beskytte et barn som er i fare for å bli vesentlig skadelidende. Vedtaket kan innebære å plassere barnet i beredskapshjem eller barnevernsinstitusjon.
Har du spørsmål? Ta kontakt.
Hvor lenge varer akuttvedtaket?
Vedtaket kan ha en varighet på opptil seks uker, og skal oppheves straks det ikke foreligger fare for at barnet vil bli vesentlig skadelidende ved tilbakeføring til de biologiske foreldrene. Dersom det er behov for videre tiltak, skal barnevernstjenesten snarest følge opp akuttvedtaket med en begjæring til barneverns- og helsenemnda. Dersom begjæring til barneverns- og helsenemnda ikke er sendt innen seks uker fra vedtakstidspunktet, faller akuttvedtaket bort.
Kan akuttvedtak påklages?
Du har rett til å klage på akuttvedtak til barneverns- og helsenemnda, og dette kan en barnevernsadvokat hjelpe deg med. Våre advokater bistår foreldre og barn i flere akuttsaker hvert år, og kan bistå med å påklage og representere deg i klagemøte i barneverns- og helsenemnda. Avgjørelse fra barneverns- og helsenemnda skal vanligvis foreligge innen en uke fra klagen ble mottatt.
Nyttig å vite
Har du spørsmål? Ta kontakt.
Ved akuttplassering er vi her for deg døgnet rundt og vil gjøre alt vi kan for å hjelpe deg og barnet ditt gjennom denne vanskelige tiden. Vi vil sørge for at du får all den informasjonen og støtten du trenger, og at vi har en åpen og ærlig dialog gjennom hele prosessen. Vårt mål er å sikre at barnet ditt er godt ivaretatt under akuttplasseringen, samtidig som vi arbeider for å gjenforene dere så snart som mulig. Du kan alltid kontakte oss hvis du har spørsmål eller bekymringer, og vi vil være der for deg.